PrzepisZupyZostała wyparta przez rosół i ogórkową. Zapomniana i niedoceniana zupa z kuchni prababci

Została wyparta przez rosół i ogórkową. Zapomniana i niedoceniana zupa z kuchni prababci

Została wyparta przez rosół i ogórkową. Zapomniana i niedoceniana zupa z kuchni prababci
Została wyparta przez rosół i ogórkową. Zapomniana i niedoceniana zupa z kuchni prababci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.04.2024 11:37

Zarzucajka to tradycyjna polska zupa, która niegdyś była częstym gościem na naszych stołach. Jest to danie proste do przygotowania, ekonomiczne, a jednocześnie pożywne. Niestety, w dzisiejszych czasach trudno jest przyrządzić zarzucajkę taką, jaką kiedyś gotowały nasze babcie.

Jeśli jednak tęsknisz za tymi sentymentalnymi smakami, możesz samodzielnie spróbować przygotować tę zupę, "zarzucając" kartoflankę kapustą kiszoną. Jeśli nie jesteś pewien, jak to zrobić, koniecznie zerknij na poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zarzucajka to zupa, która swoją prostotą potrafi zaskoczyć. Zazwyczaj spożywano ją pod koniec jesieni, kiedy to można było cieszyć się dobrodziejstwem kiszonej kapusty. Wtedy to zarzucka rozgrzewała, jak żadna inna zupa. Nazwa "zarzucajka" pochodzi od dawnego zwyczaju "zarzucania" kartoflanki kapustą kiszoną.

Zarzucajka, czyli zapomniany klasyk polskiej kuchni

Zarzucajka, znana również jako zarzutka czy zarzucka, to zupa przyrządzana na bazie kwasu z kapusty kiszonej, samej kapusty, ziemniaków, marchewki i cebuli. Zupa ta może być jarska, ale jeśli preferujesz wersję mięsną, możesz dodać skwarki lub mięsny wywar. Historyczne źródła podają, że dawniej zarzucajkę spożywano głównie na terenach Podkarpacia i Mazowsza.

Warto zaznaczyć, że zarzucajka to nie kapuśniak ani kwaśnica. Ta zupa różni się od dwóch pozostałych sposobem przygotowania kapusty. W przypadku zarzucki, kiszonka jest podsmażana na rumiany kolor. Ponadto, w niektórych wersjach zarzucajkę zabiela się śmietaną, lub tradycyjnie dodaje zasmażkę.

Zarzucka nie jest typowym daniem jednogarnkowym. Wynika to głównie z faktu, że ziemniaki w kwaśnym środowisku nie ugotują się. Z tego powodu, zupę tę najlepiej jest spożywać od razu, gdyż im dłużej ziemniaki przebywają w kwaśnej zupie, tym stają się twardsze. W związku z tym, nie jest to danie, które można odstawić na kilka dni, jak na przykład kapuśniak, który według wielu osób, najlepiej smakuje odgrzewany i kilka razy przypalony.

Zarzucajka - prosty przepis

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • pół litra kwasu z kiszonej kapusty,
  • 100-200 g kiszonej kapusty,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 g słoniny lub boczku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ziarna pieprzu,
  • sól,
  • ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę, a marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Zagotuj litr wody w dużym garnku i dodaj do niej pokrojone warzywa, pieprz, ziele angielskie i sól.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, wlej do nich kwas z kiszonej kapusty.
  4. Słoninę lub boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. Kiedy skwarki będą gotowe, wyjmij je z patelni.
  5. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekaną kiszoną kapustę.
  6. Podsmażoną kapustę dodaj do zupy i zagotuj całość, w międzyczasie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, po czym dodajemy mąkę. Podsmażaj całość przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  8. Do zasmażki dodaj kilka łyżek gorącej zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  9. Gotową masę wlej do zarzucajki. Zamieszaj zupę i doprowadź do wrzenia. Podawaj ze skwarkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także